TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE Truskawki są samym z bliskich owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE
Nie wyłącznie świetnie smakują, ale jeszcze mają dobroczynny pomysł na własne zdrowie. Niektóre z pomoce które daje jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
zmniejszają ryzyko chorób serca,
mają działanie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety wyniki też potrafią stanowić jednocześnie szkodliwe.
Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to klasyczne źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek uważa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy oraz witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie wchodzą na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za sprawne funkcjonowanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz zwiększa pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają wielki czerwony kolor).
Truskawki zatem w 90% woda, oprócz której produkty mają dużo błonnika, węglowodanów oraz białka. Stanowią dużo mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we krwi
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Właściwość ta wychodzi z ochronnego działania owoców na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, ale jednocześnie zmianami poziomu cukru we natury.
2. Chronią przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, który zajmuje życie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a i powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na pewnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa jeszcze na postęp wartości antyoksydantów we krwi, tym tymże wzmacnia system odpornościowy. Elementy te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału także nowych chorób układu krążenia, chronią przed wadami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wchodzą na odbieranie i instytucję nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają swój system z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują swoją skórę
Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima zaczynany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale też trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają przenoszeniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), i szerokiej ilości witaminy C, ułatwia rozumienie tego pierwiastka. Dlatego zaleca się wegetarianom i kobietom, jedzącym mało mięsa zaraz po jedzeniu możnych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych wynosi jedynie kilka procent).
9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV
Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno zatem żyć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole organizujące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwadze i wychowywania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co stanowi znacznie ważne w utrzymaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą zawierać nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia prawdopodobnie być szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą powodować się do stworzenia reakcji alergicznych i zawierać bóle głowy. Ważne jest, by przyciągać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą wywoływać uczulenia.
Niektórzy mogą zawierać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie oddaje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na ogromną ich ilość w rezultatach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osób i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wykorzystuje się ich życia osobom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo proste także daleko powszechne w rodzimym regionie, sezon porusza się pod koniec miesiąca także jest przez wszystek czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo wykorzystać w kuchni na duże klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do codziennej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa